Hvordan lage god chai (latte)?
Hva er chai?
Du har helt sikkert hørt eller sett ordet chai når du har vært ute på kafé. Men vet du egentlig hva det er? Chai betyr te og har sin opprinnelse fra det Indiske subkontinentet. Chai lages opprinnelig med sort te, en blanding av forskjellige krydder, melk og sukker. Så chai er egentlig te med melk. Sier du "Chai te", så sier du egentlig "te-med-melk te" og sier du "chai te latte" så sier du "te-med-melk te med melk". Ble du forvirret? - Fra nå sier vi bare chai!
En chai blanding består vanligvis av sort te, kanel, sort pepper, ingefær, nellik og kardemomme, selv om det finnes nok like mange forskjellige blandinger chai som den finnes familier i India.
Sånn lager vi en god chai
(Tidsbruk: Under 15 min)Dette trenger du:
- Masala chai (kjøp her)
- Melk
- Sukker/ søtningsmiddel
- Kanel
- Ha 2 spiseskjeer med masala chai for hver kopp (som er ca 2dl) i en gryte
- Fyll på med melk (2 dl pr kopp er vanlig)
- Kok forsiktig opp, slå ned platen, og la det brygge i 4-6 minutter
- Sil så dette over i koppen
Tips: La det få koke opp og gjerne småkoke litt på lav varme, da blir melken tykk. (Men vær forsiktig så det ikke brenner seg og koker over -det er fort gjort)
Fremgangsmåte med syltetøyglass:
- Varm opp melken forsiktig på komfyren (ikke varmere enn 60°C, da det kan føre til skader). Tilsett melk i syltetøyglasset (med nok plass til at melken kan utvide seg) og rist til det er skummende. Fullfør chaien med denne fyldige melken!
Fremgangsmåte i blender:
- Varm forsiktig opp melk og chai på komfyren (ikke varmere enn 60 °C, da det kan føre til skader). Tilsett melk i blenderen og legg på lokket godt, og sørg for at det er nok plass til at melken kan utvide seg. Vær veldig forsiktig med varm melk i en blender, da den kan sprute når den åpnes.
Fremgangsmåte med elektrisk visp:
- Varm forsiktig opp melk og chai på komfyren til ønsket temperatur. Tilsett blandingen i en krukke eller kar og lag skum med vispen. Hell i ditt forvarmede favorittkrus og nyt!
Husk:
- Tilsett sukker etter eget ønske (kanskje 1 spiseskje pr kopp?)
- Strø gjerne litt kanel på toppen hvis du lagde melken tykk nok (ellers vil kanelen flyte utover)
Vi mottok to gullstjerner for denne teen på en premieutdeling i England! Det betyr at det er flere enn oss som mener den er enestående og utmerket god! |
Sånn kan du enklere lage chai
(Om du har en T-brygger og melkesteamer)
- Ha 2 spiseskjeer med masala chai i Tebryggeren
- Fyll Tebryggeren halvfull med varmt vann og la det brygge i 4-6 min.
- Sett T-bryggeren over koppen og sil ut teen
- Varm opp og steam 2 dl melk og ha det over i teen
- Strø litt kanel på toppen
- Tilsett ønsket mengde sukker i teen (kanskje 1 spiseskje?)
Lage chai latte med vår ferdigbryggede chai
Om forfatteren:
Kjetil Eide er en anerkjent te-ekspert og grunnleggeren av Norges Tehus. Med over 15 års erfaring har han bygget opp en solid kunnskap om te og har mottatt flere utmerkelser, inkludert tre stjerner i den prestisjetunge Great Taste Awards. Les mer