Te og sjokolade - en perfekt kombinasjon

Skrevet av Kjetil Eide

Sjokolade har vært en av verdens mest elskede godbiter i flere hundre år, og i dag har vi tilgang til et bredt utvalg av sjokolader, fra de søte melkevariantene til de intense og komplekse mørke sjokoladene med høyt kakaoinnhold. Spesielt har mørk sjokolade, med høyt innhold av kakao, fått mye oppmerksomhet på grunn av dens rike smak, næringsinnhold og helsemessige fordeler. Når denne luksuriøse sjokoladen kombineres med te, kan resultatet bli en enestående smaksopplevelse!

 

Sjokoladens bakgrunn

Sjokolade har en lang og fascinerende historie som strekker seg tilbake flere tusen år, med opprinnelse i de gamle sivilisasjonene i Mellom-Amerika. Mayaene og aztekerne dyrket kakaobønner og laget en bitter drikk kalt "xocolatl", som de mente hadde både helsemessige og spirituelle fordeler. Kakaobønner ble sett på som en verdifull ressurs, og de ble til og med brukt som valuta.

Det var først på 1500-tallet, da spanjolene brakte kakao til Europa, at sjokolade begynte å få den søte formen vi kjenner i dag. Ved å blande kakao med sukker og melk, skapte europeerne det vi nå forbinder med sjokolade. Men mørk sjokolade, spesielt den med høyt kakaoinnhold, har beholdt noe av den opprinnelige, rike og komplekse smaken som tidlige sivilisasjoner verdsatte.

 

Fordelene med sjokolade med 70% kakao

Når vi snakker om sjokolade med 70% kakao, refererer vi til en sjokolade som inneholder minst 70% kakaomasse, med resten hovedsakelig bestående av sukker og kakaosmør. Denne typen sjokolade er betraktelig mindre søt enn melkesjokolade og har en mer intens smak, med bitterhet og komplekse aromaer som kan inkludere noter av frukt, nøtter, kaffe og til og med røyk.

Fordelene med å velge sjokolade med et høyt kakaoinnhold er mange:

  1. Rik på antioksidanter: Kakao er en av de rikeste naturlige kildene til flavonoider, en type antioksidant som kan beskytte cellene våre mot skader fra frie radikaler. Flavonoidene i sjokolade med høyt kakaoinnhold er blitt knyttet til forbedret hjertehelse, inkludert redusert blodtrykk og bedre blodsirkulasjon.

  2. Mindre sukker: Sjokolade med 70% kakao inneholder betydelig mindre sukker enn melkesjokolade, noe som gjør den til et sunnere alternativ for de som ønsker å redusere sukkerinntaket. Samtidig gir den en tilfredsstillende sjokoladeopplevelse uten å være altfor søt.

  3. Kompleks smaksprofil: Fordi sjokolade med høyt kakaoinnhold har mindre sukker og flere kakaopartikler, har den en dypere og mer kompleks smaksprofil. Dette gjør den til et ideelt valg for de som ønsker å utforske mer sofistikerte smakskombinasjoner, for eksempel sammen med te.

 

Paring av te og sjokolade med 70% kakao

Vi mener en av de beste måtene å nyte sjokolade på er å pare den med te. Teens subtile smaker og varierende karakteristikk kan komplementere eller kontrastere sjokoladens intense smak, noe som skaper en balansert og harmonisk opplevelse. Her er noen forslag til hvordan du kan pare sjokolade med 70% kakao med forskjellige te-typer.

Sort te og mørk sjokolade: En klassisk kombinasjon

Sort te er kjent for sin kraftige smak og maltaktige toner, noe som gjør den til en utmerket match for sjokolade med høyt kakaoinnhold. Den fyldige, robuste smaken av sort te kan komplementere sjokoladens bitre undertoner, samtidig som teens naturlige sødme kan mildne sjokoladens intensitet.

  • Earl Grey: Den bergamottduftende Earl Grey kan tilføre en sitrusaktig friskhet som står i kontrast til den dype smaken av mørk sjokolade. Dette skaper en interessant balanse mellom fruktighet og rikdom.

  • Assam: Assam-te, med sin sterke og maltaktige smak, kan forsterke sjokoladens jordlige karakter og gi en solid, varmende kombinasjon.

Grønn te og sjokolade: En subtil opplevelse

Grønn te har en lettere og mer vegetabilsk smakprofil enn sort te, og dette kan gi en subtil, men effektiv kontrast til mørk sjokolades intense smaker. Grønn te inneholder også naturlige bitterstoffer, som kan harmonisere godt med bitterheten i sjokoladen.

  • Sencha: Japansk Sencha-te har en frisk, gressaktig smak som kan gi en ren kontrast til sjokoladens rikdom. Dette er en kombinasjon som fremhever både teens og sjokoladens naturlige kvaliteter.

  • Matcha: Matcha, med sin kremete tekstur og rike umami-smak, kan gi en fløyelsmyk motpol til mørk sjokolades bitre toner. Sammen skaper de en glatt, nesten luksuriøs smakskombinasjon.

Hvit te og sjokolade: Delikate toner

Hvit te, som er den minst bearbeidede te-typen, har en veldig delikat smakprofil med florale og lett søte noter. Når den pares med sjokolade med 70% kakao, kan den fremheve de finere nyansene i sjokoladen, som fruktige eller florale undertoner.

  • Silver Needle: Denne eksklusive hvite teen har en silkeaktig tekstur og subtile smaker av blomster og honning. Når den pares med mørk sjokolade, kan den gi en interessant kontrast mellom det delikate og det intense.

  • White Peony: White Peony har litt mer kropp enn Silver Needle, med en mild sødme som kan balansere sjokoladens bitterhet. Sammen gir de en velbalansert og elegant opplevelse.

Urtete og sjokolade: Kreative kontraster

Selv om urtete ikke inneholder Camellia sinensis-blader (som alle ekte te-typer gjør), kan urtete tilby spennende kombinasjoner med mørk sjokolade. Siden urtete har en bred smakspalett, kan du finne uendelige kombinasjoner som fremhever eller kontrasterer sjokoladens smaker.

  • Peppermynte: En klassisk kombinasjon, peppermynte og sjokolade fungerer alltid sammen. Den kjølige friskheten fra peppermynte-teen fremhever sjokoladens rikdom, noe som skaper en oppfriskende og tilfredsstillende kombinasjon.

  • Rooibos: Denne sørafrikanske teen har en naturlig sødme og en nøtteaktig smak som kan komplementere sjokoladens dybde. Rooibos' fyldighet gjør den til en ideell match for mørk sjokolade.

Sjokolade med 70% kakao er mer enn bare en godbit – det er en smaksopplevelse fylt med komplekse aromaer og dybde. Når den pares med te, kan du utforske nye smaksdimensjoner som fremhever både sjokoladens intense karakter og teens subtile nyanser. Uansett hvilke te-type du foretrekker finnes det en perfekt match for enhver type sjokoladeelsker.

Mørk sjokolade 70% - Appelsin - økologisk
69,-
Mørk sjokolade 70% - Bringebær - økologisk
69,-
Mørk sjokolade 70% - Havsalt - økologisk
69,-
Mørk sjokolade 92% - økologisk
79,-
Mørk sjokolade 70% - Lakris - økologisk
69,-

Om forfatteren:

Kjetil Eide profilbilde Kjetil Eide er en anerkjent te-ekspert og grunnleggeren av Norges Tehus. Med over 15 års erfaring har han bygget opp en solid kunnskap om te og har mottatt flere utmerkelser, inkludert tre stjerner i den prestisjetunge Great Taste Awards. Les mer