Grønn te vs. Sort te: Hva er forskjellen?

Skrevet av Kjetil Eide
Kopper med grønn te og sorte te og teblader

Når du står foran tehyllen i butikken, kan det være overveldende å velge mellom de mange forskjellige typene te. To av de mest populære variantene er grønn te og sort te.

La oss ta det grunnleggende først; begge typer stammer fra samme plante, Camellia sinensis, men de har likevel ulike produksjonsprosesser, smaker og helsefordeler. 

Produksjonsprosessen

Den største forskjellen mellom grønn og sort te ligger i hvordan de blir behandlet etter høsting. Begge teene starter på samme måte, men veien de tar etter plukking er det som gir dem deres karakteristiske egenskaper.

  • Grønn te: Etter plukking blir bladene raskt oppvarmet – enten ved damping eller steking – for å forhindre at bladene oksideres. Dette bevarer de grønne bladene og gir teen sin lyse, friske smak. Prosessen gjør at grønn te beholder mange av sine naturlige antioksidanter.

  • Sort te: Etter plukking blir bladene rullet - dette ødelegger celleveggene  og gjør at bladet oksiderer. Til sort te tillater de å oksidere bladene fullt ut. Denne oksidasjonen gir bladene en mørkere farge og en rikere, dypere smak. 

Smaksprofiler

Den største forskjellen mellom disse to te-typene er smaken. Smaken av grønn og sort te er ganske forskjellig, og din preferanse kan avhenge av hva du liker best.

  • Grønn te: Grønn te har en mildere smakprofil, ofte beskrevet som gressaktig, frisk og litt søt. Avhengig av regionen og måten teen er produsert på, kan den også ha hint av nøtter, blomster eller sjøaktige toner.

  • Sort te: Sort te har en sterkere, fyldigere smak med maltaktige, fruktige eller til og med røykfylte toner. Denne intensiteten gjør sort te til et utmerket valg for de som liker en mer robust kopp te.

Helsefordeler

Ettersom alle te-typer kommer fra samme utgangspunkt er helefordelene ganske like, men på grunn av produksjonsmetoden endres innholdet noe.

  • Grønn te: Grønn te er kjent for sitt høye innhold av antioksidanter, spesielt katekiner som epigallocatechin gallate (EGCG). Disse antioksidantene har vært knyttet til en rekke helsefordeler.

  • Sort te: Selv om sort te også inneholder antioksidanter, har den et høyere nivå av teaflaviner og tearubiginer – to antioksidanter som dannes under oksideringen av teen. Disse har vært knyttet til fordeler som forbedret tarmhelse og bedre blodsukkerkontroll.

Koffeininnhold

Her begynner det å bli litt komplisert. Selv om begge te-typer kommer fra samme plante, kan koffeinnivåene variere avhengig av flere faktorer som produksjonsprosess, oksideringsgrad, og hvordan teen brygges. Hvilken del av planten som er brukt påvirker også koffeininnholdet.

Fordi både grønn te og sort te kan produseres fra alle deler av busken, går det egentlig ikke an å si på generelt grunnlag hvilken av te to typene som har mest koffein. 

Her er noen faktorer som påvirker koffeininnholdet:

  1. Teer laget av knopper og yngre blader, kan ha høyere koffeinnivåer enn blader som er eldre. Typer som Dragon well og Sencha, er grønne teer og laget av knopper/skudd, vil ha et høyere koffeininnhold enn en vanlig Earl grey. 

  2. Koffeininnholdet i en kopp te avhenger også av hvordan teen brygges, inkludert vanntemperatur, brygge-tid, og mengden te som brukes. Koffein trekkes ut av bladene over tid. Sort te brygges ofte ved høyere temperaturer og i lengre tid, noe som kan trekke ut mer koffein. 

Oppsummering

Valget mellom grønn og sort te avhenger av hva du ser etter i en te. Hvis du ønsker en mild, frisk smak med mange antioksidanter, kan grønn te være den perfekte drikken for deg. Hvis du derimot foretrekker en kraftig, rik smak, er sort te kanskje mer din stil.

Begge teene har sine unike smaker, men ganske like fordeler, så hvorfor ikke nyte begge deler? Utforsk smaksvariasjonene og se hvilken som passer best til din smak.