Hva er matcha?

Skrevet av Kjetil Eide

Dette bør du vite om Matcha

Matcha er ikke bare en trenddrikk, men en gammel tradisjon som har røtter i japansk kultur. Det grønne tepulveret har blitt brukt i over 900 år, opprinnelig som en del av zenbuddhistiske meditasjonsritualer. I dag har matcha funnet veien til helsekostbutikker og kafeer over hele verden.

Hva er Matcha?

Matcha er en spesiell type grønn te som dyrkes og prosesseres på en unik måte. Tebuskene dekkes til for å beskytte dem mot direkte sollys i de siste ukene før høsting. Dette øker klorofyllinnholdet i bladene, noe som gir matcha sin livlige grønne farge og konsentrerer næringsstoffene. Etter høsting blir bladene dampet, tørket og malt til et fint pulver.

Fordeler med Matcha

En av de største fordelene med matcha er at du inntar hele tebladet, i motsetning til vanlig grønn te der du bare drikker infusjonen. Dette betyr at matcha gir en langt høyere konsentrasjon av antioksidanter, spesielt katekiner som epigallocatechin gallate (EGCG), kjent for å ha en rekke helsemessige fordeler.

Matcha er også rik på koffein, men i motsetning til kaffe, gir den en jevnere energiøkning uten de vanlige nervøse bivirkningene. Dette skyldes aminosyren L-theanine, som fremmer avslapning og mental klarhet ved å stimulere produksjonen av alfabølger i hjernen.

Hvordan bruke Matcha?

Matcha er allsidig og kan brukes på flere måter. Tradisjonelt blandes det med varmt vann og piskes til en skummende drikk ved hjelp av en bambusvisp kalt "chasen". Du kan også tilsette matcha i smoothies, bakevarer, eller i latte for en grønn, næringsrik vri.

Uansett hvordan du velger å nyte det, er matcha en smakfull og helsebringende tilskudd til din daglige rutine.

Se våre oppskrift med matcha: 

Hvordan lage matcha latte?
Hvordan lage matcha-kjeks
Hvordan lage matcha islatte?

Her finner du utvalget vårt: