Matcha eller kaffe - Hvilken er best for deg?

Skrevet av Kjetil Eide
Kopp med matcha og kaffe.

Er du en av de som drar til kaffemaskinen før du i det hele tatt har åpnet øynene skikkelig om morgenen? Kaffe kan være godt og nyttig, men jeg hører ofte folk si "Jeg skulle gjerne drukket mindre kaffe". Så hva om jeg fortalte deg at det finnes et alternativ til den klassiske koppen med kaffe som gir deg jevn energi gjennom dagen – uten de kjente "crashene" eller koffeinhodet som mange sliter med? Svaret er matcha!

La oss dykke dypere inn i hvorfor matcha kan være et bedre valg enn kaffe – både for kroppen din, sinnet ditt og til og med planeten.

Mindre stress og bedre fokus

Når jeg snakker med folk om forskjellen mellom te og kaffe er en av de største fordelene jeg trekker frem måten energien frigjøres i kroppen på. Kaffe gir deg en umiddelbar energiboost, men ofte kommer den også med en brå krasj senere på dagen. Med matcha er det en annen historie.

Matcha inneholder mye koffein, ja – men det er kombinert med et aminosyre som heter L-Theanin. L-Theanin finnes kun i teblader og er kjent for å fremme avslappet våkenhet og øke alfa-hjernebølgene, som hjelper til med å holde deg fokusert og rolig gjennom hele dagen. Dette betyr at du får energi som varer lenger, uten de uønskede bivirkningene som angst eller "shakes" som kaffe kan forårsake. Tenk deg å være full av energi og samtidig ha zen-lignende ro – det er essensen av matcha!

L-Theanin balanserer ut koffeinets effekt og fremmer avslappet konsentrasjon. En studie publisert i Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition bekrefter at kombinasjonen av koffein og L-Theanin er perfekt for vedvarende produktivitet.

Kanskje er du på jobb og har en krevende oppgave foran deg – det er her matcha virkelig skinner. I stedet for å angripe oppgaven i 100 km/t med en kaffekopp for senere å føle deg stresset og urolig og til slutt helt daff, hjelper matcha deg med å holde fokus uten å føle deg overveldet.

En superboost av antioksidanter

Hva gjelder helsefordeler i matcha, er det vanskelig å ignorere den imponerende mengden antioksidanter. En av de viktigste antioksidantene i matcha er epigallocatechin gallate (EGCG). Du trenger ikke huske navnet, men vit at dette  er en kraftig antioksidant som blant annet har blitt linket til antiinflammatoriske egenskaper.

Vanlig grønn te har alle de samme egenskapene som matcha, men matcha inneholder opptil 137 ganger mer EGCG enn vanlig grønn te fordi vi drikker tebladet fremfor å brygge tebladene i vannet. Dette betyr at ved å drikke matcha gir du kroppen din en skikkelig boost av sunne, beskyttende næringsstoffer. For ikke å nevne at EGCG også kan bidra til vekttap ved å øke metabolismen og fettforbrenningen. Så om du vil kombinere sunn energi med en flatere mage, er  kanskje matcha veien å gå!

Skånsom mot magen

En annen fordel med matcha er at den er mye snillere mot magen enn kaffe. Mange kaffeelskere opplever sure oppstøt eller magebesvær etter et par kopper kaffe. Dette skyldes kaffens høye surhetsgrad, som kan irritere mageslimhinnen. Matcha, derimot, er alkalisk, noe som gjør den mye mer skånsom for magen. Så hvis du har en sensitiv mage, kan matcha være et perfekt alternativ for å få koffeinet uten ubehag.

Bedre for hjertet og helsen generelt

Matcha har også flere hjertevennlige fordeler. Regelmessig inntak av matcha er knyttet til lavere risiko for hjerte- og karsykdommer. En av grunnene er dens evne til å redusere LDL-kolesterolet, det dårlige kolesterolet, og forbedre blodtrykket. I tillegg kan den høye mengden antioksidanter i matcha hjelpe med å beskytte cellene dine mot skade, noe som igjen bidrar til bedre generell helse.

I motsetning til kaffe, som ved overdreven inntak kan føre til hjertebank, angst og dårlig søvn, gir matcha deg en mykere, mer balansert opplevelse.

Et bærekraftig valg

Matcha scorer ikke bare poeng på helsefronten – den er også et mer bærekraftig valg enn kaffe. Kaffeproduksjon krever store mengder vann og energi, og mange kaffeplantasjer bidrar til avskoging og miljøskader. Matcha, på den annen side, er laget av skygge-dyrkede teblader som er nøye håndplukket og steinmalt. 

For de som bryr seg om både helse og planeten, er det godt å vite at du ved å velge matcha kan nyte drikken din med god samvittighet.

Matcha er vinneren!

La oss oppsummere. Mens kaffe har sin plass, spesielt for de som elsker dens umiddelbare kick, tilbyr matcha en jevnere, sunnere og mer bærekraftig opplevelse. Med jevn energi, færre bivirkninger, en god dose antioksidanter og en snillere tilnærming til magen din, er matcha en vinner på flere fronter.